среда, 27 апреля 2016 г.

Щоб бути здоровим



Щоб бути здоровими
Щоб віруси не могли проникнути в організм, слід:
- стежити за чистотою свого тіла, мити руки перед споживанням їжі і після.   Мікроби та віруси можуть проникнути в організм разом з брудом;
- не користуватися чужим столовим приладдям;
- не користуватися чужою зубною щіткою та чужим рушником.
Бережіть своє тіло від переохолодження.
Для цього слід добре одягатися. Тепло одягатися — не означає одягати на себе, дуже багато одежі. Одяг не повинен бути обтяжливим. Але водночас не можна хизуватися і своєю загартованістю, тим більше, коли людина насправді не загартована. Знати симптоми захворювання і, якщо вони під­тверджуються, якомога швидше звертатися до лікаря. Також важливо якомога раніше визначити, що ти захворів, і звернутися до лікаря. Чим раніше лікар почне лікувати захворювання, тим менше шкоди організму завдадуть мікроби або віруси чи якісь порушення в діяльності органів. Щоб визначити початок хвороби, слід знати її ознаки, або симптоми. Серед цих ознак найбільш помітною може бути біль в тій чи іншій ділянці тіла. Також симптомом захворювання може бути підвищення температури тіла. Температура вимірю­ється за допомогою термометра. Отже, треба виміряти температуру, і якщо вона вища від нормальної (а нормальною вважається температура від 36 до 37 °С), то треба звертатися до лікаря. Симптомами хвороби можуть бути і швидка втомлюваність, відсутність апетиту, кашель та нежить, біль у голові та в горлі

Гімнастика для очей
      Вона потрібна для будь-яких очей - і здорових, і не дуже. Роби її протягом дня кілька разів, особливо, якщо відчуваєш, що очі стомились.
1. Заплющ очі з усіх сил, а потім відкрий їх. Повтори це 4-6 разів.
2. Погладжуй повіки подушечками пальців протягом хвилини.
3. Роби кругові рухи очима: наліво - догори - направо - донизу, і навпаки. Повтори вправу 10 разів.
4. Простягни вперед руку. Слідкуй за нігтем великого пальця, повільно наближуючи його до носа, а потім так само повільно віддаляючи його. Повтори вправу 5 разів.
     А якщо ти носиш окуляри... По-перше, не переймайся. За допомогою окулярів твій зір виправиться.
    Якщо в тебе очі здорові, і ти не носиш окулярів - це чудово! А чи не дражнив ти того, хто носить окуляри? Поміркуй, чи правильно ти чиниш. Адже ця незручність і тебе може колись торкнутися.
         Твоїми очима бачить твій мозок. У ньому зберігається враження на все життя.

Ранкова зарядка, комплекси вправ.
До того, що говорять про фізичні навантаження, додамо, що вони допомагаютьвідрегулювати емоції, врівноважити їх, знизити підвищену нервозність, тобто служать засобом розрядки. Ось чому ходьба, легкий біг, пересування на лижах, гімнастичні вправи заспокоюють людину. Корисні будь-які фізичні вправи – плавання, легка атлетика, спортивні ігри, їзда на велосипеді і багато інших.
Вибір комплексу ранкової зарядки.
Деякі фахівці рекомендують періодично міняти комплекси вправ, включаючи в них різноманітні рухи для впливу на основні системи організму. Інші воліють лише один комплекс вправ з включенням в нього в певні періоди спеціальних вправ, що розвивають окремі м'язові групи, суглоби, швидкість, спритність, силу, гнучкість та інші якості. І той, і інший варіант однаково корисні для здоров'я. При виконанні вправ велику роль відіграють амплітуда, інтенсивність, темп і ритм дій, кількість їх повторень.
У комплексах ранкової зарядки часто переважає повторний метод виконання вправи: 1-е вправа виконується 6-10 разів, після паузи – приблизно стільки ж разів 2-е і т. д.
Успішно застосовується також повторно-серійний метод, коли 3-6 вправ з комплексу ранкової зарядки виконуються серіями (див. комплекси), що дозволяє виключити одноманітність і успішно дозувати навантаження, не викликаючи значного стомлення. Так, наприклад, виконувати поспіль 30 присідань важко і одноманітно. Можна ж виконати 30 присідань не підряд, а чергуючи їх з іншими вправами – 10 присідань, 10 нахилів і т. д. Серії вправ краще виконувати під ритмічну музику, після чого робити мікропаузи (20-30 сек), під час яких можна спокійно походити , виконати кілька вправ на дихання і розслаблення.
Іноді виявляється важким прийняти рішення постійно займатися фізкультурою. Можемо дати вам кілька порад, які допоможуть справитися з поставленим завданням. Вранці:
а) зусиллям волі, перемагаючи лінь, твердо вирішити: "З сьогоднішнього дня виконую комплекс вправ ранкової зарядки!"
б) лежачи в ліжку, потягнутися, руки вгору, глибокий вдих і довгий видих (2-3 рази), згинати, поразгібать і покрутити ногами в гомілковостопних суглобах, поворушити пальцями, піднімати і опускати одну, потім обидві ноги (4-5 раз) ;
в) лежачи, руки вгору, стискати пальці в кулак і розтискати (5-6 разів), розчепірити пальці рук і з'єднати їх кінці, пружинно натискаючи на них (5-6 разів), погладжуванням масажувати руки із зовнішньої й внутрішньої сторони (3 – 5 разів), струшувати розслабленими руками (5-6 с);
г) швидко встати, прибрати ліжко, відкрити кватирку і після туалету приступити до виконання комплексу вправ ранкової зарядки.
Вдень або ввечері рекомендується провести масаж за допомогою масажера, скрученого рушника або вовняного шарфа.
Комплекси щоденних вправ рекомендується виконувати, дотримуючись таких правил:
1. Чергувати вправи локального впливу з вправами, які охоплюють більшу кількість м'язових груп, домагаючись при цьому активного скорочення м'язів, помірного їх розтягування і розслаблення.
2. При виконанні вправ забезпечити рівне, ритмічне дихання з подовженим видихом.



Комментариев нет:

Отправить комментарий